Historien bag zoneterapi

Mange zoneterapeuter mener, at zoneterapi som metode er meget gammel. De mener, at behandling af smerter ved hjælp af massage og tryk på fødderne har været udbredt i mange dele af verden i flere tusinde år.

Her kan du læse om historien bag den moderne zoneterapi, som blev grundlagt i 1920'erne af den amerikanske læge William Fitzgerald.

Zoneterapien grundlægges

Den amerikanske læge William Fitzgerald er grundlægger af den zoneterapi, vi kender i dag. Fitzgerald kendte den mundtligt overlerede viden, at indianerne havde en gammel tradition for at behandle deres syge på fødderne.

Sammen med en gruppe kolleger systematiserede og undersøgte Fitzgerald de fodpunkter, som indianerne mente havde en virkning. Fitzgerald fandt frem til, at tryk og massage af fodpunkterne og punkter andre steder på kroppen kunne påvirke andre dele af kroppen og få smerter til at gå væk.

Fitzgerald opdagede, at disse punkter eller ”reflekszoner” fandtes over hele kroppen. I 1917 udgav han med bogen "Zone Theraphy” den første bog om zoneterapi. Her beskriver han, hvordan tryk forskellige steder på kroppen kan forbedre de indre organers funktion.

I 1930’erne videreudviklede den amerikanske massør Eunice Ingham Fitzgeralds ideer. Ingham koncentrerede sig om føddernes reflekszoner, da hun fandt ud af, at de var specielt virkningsfulde. Ingham og Fitzgerald udformede sammen en teori om, at zoner på fødderne afspejler organernes tilstand. Ingham udarbejdede kort over fødderne, hvor de forskellige organers reflekszoner er indtegnet. Disse kort bruges stadig i dag.

Zoneterapien kommer til Europa

Det var den tyske sygeplejerske og massør Hanne Marquardt, som udbredte zoneterapien i Europa. I 1960’erne arbejdede Marquardt som elev hos Ingham i USA. Siden tog hun sin viden med til Europa, hvor hun startede kurser og skoler i zoneterapi.

Via Marquardt begyndte zoneterapi at blive kendt i Danmark i løbet af 1970'erne. En af Marquardts elever var danskeren Grethe Schmidt, som oprettede den første egentlige zoneterapeutuddannelse i Danmark i 1972.

Fysioterapeuten Lis Andersen, der skrev bogen ”Håndbog i zoneterapi” i 1974, regnes også som en af zoneterapiens pionerer i Danmark.

I dag arbejder størstedelen af danske zoneterapeuter efter Inghams og Marquardts principper.