Hvordan virker zoneterapi?

Der findes ikke en endelig videnskabelig forklaring på, hvorfor og hvordan zoneterapi kan virke. Inden for zoneterapien findes forskellige forklaringer, som du kan læse om i denne tekst.

Øget blodgennemstrømning

En teori er, at blodkapillærerne åbner sig i de vævsområder, hvis reflekszoner bliver behandlet med zoneterapi.

Et tryk på en reflekszone starter en impuls i områdets nervebaner, som derefter løber op omkring hjernen og ud til de vævsområder, der svarer til reflekszonen. Det fører til en åbning af blodkapillærerne, fordi spændingstilstande i vævsområdet afslappes.

Når vævsområdet afslappes, kan næringsstoffer og ilt frit flyde med blodet ind i området, og affaldsstoffer kan transporteres bort. Ifølge denne teori skyldes zoneterapiens virkning altså en øget blodgennemstrømning i de pågældende områder i kroppen.

Reflekszoner i zoneterapien

Afslapning og smertelindring

En forklaring på zoneterapiens smertestillende virkning er, at der under behandlingen sker en øget produktion af to typer neurohormoner (endorfiner og enkefaliner), som har en afslappende og smertestillende effekt.

Derudover mener nogle zoneterapeuter, at zoneterapibehandling virker afslappende og stabiliserende på det autonome nervesystem. Klienter befinder sig ofte i en dybt afslappet tilstand under behandlingen, og nogle falder endda i søvn.

Mange zoneterapeuter tillægger denne stressforløsende virkning en vigtig betydning i sygdomsbehandlingen, da stress regnes for en væsentlig sygdomsfremkaldende faktor.

Zoneterapiens virkning ifølge traditionel kinesisk medicin

Zoneterapi anvendes også i traditionelle medicinske systemer som Traditionel kinesisk medicin. Her forklares zoneterapiens virkning ved, at man med behandlingen genopretter ubalancer i strømmen af livsenergien "qi".

Sygdom, smerter, træthed og utilpashed opstår, hvis livsenergien qi er i ubalance eller forstyrres.  Hvis der er forstyrrelser i energien i en del af kroppen, og en del af kroppen derfor ikke fungerer optimalt, bliver de tilsvarende reflekszoner ømme ved massage. 

Ved massage og tryk på reflekszoner kan man ifølge Traditionel kinesisk medicin få livsenergien qi til at strømme rundt i kroppen via et kompliceret net af energibaner, de såkaldte meridianer, og hen til de dele af kroppen, der ikke fungerer optimalt.

Traditionel kinesisk medicin

Livsenergi, meridianer og akupunkturpunkter