Dybdemassage

Går bl.a. ud på at massere bindevæv forholdsvist blidt og langsomt for at rette kroppen op i forhold til tyngdekraften og frigøre energi til personlig udvikling.

Ved dybdemassage giver behandleren klienten massage og lærer hende bedre måder at bevæge sig på. Hun masserer bindevæv, især omkring klientens muskler, ved at strække det og trykke på det med sine fingre, hænder, albuer og underarme. Hun masserer ligesom i Rolfing®, men hendes greb er langsommere og blidere. Klienten får en serie på typisk ti behandlinger, hvor behandleren følger en bestemt opskrift. Først behandler hun de enkelte afsnit af kroppen, og dernæst får hun dem til at passe sammen, integrerer dem. Klienten ligger det meste af tiden på en massagebriks, men står og sidder også indimellem. Behandleren mener, at massagen løsner spændinger i bindevævet, og at kroppen af sig selv søger tilbage til sin naturlige, ranke form. Hun mener også, at klienten slipper de oplevelser, minder osv., der var knyttet til spændingerne. Formålet er at give klienten en bedre kropsstruktur, rankere holdning og bedre bevægelsesmønstre. Det skulle til gengæld frigøre energi til at udvikle sig personligt.

Dybdemassage blev bragt til Danmark omkring 1985. Den siges at have rødder tilbage til Rolfing® gennem en form for massage, som Sol Petersen i New Zealand har udviklet. Teorien er ligesom for Rolfing®, at krop og sind fungerer bedst og bruger mindst energi, når kroppen er i balance med tyngdekraften. For at være det skal kroppens afsnit balancere over hinanden omkring en lodret linje. Denne linje går gennem øret, skulderen, hoftebenet, knæet og anklen. Kroppen kan med tiden blive trukket ud af balance, fordi tyngdekraften trækker i den. Andre årsager er, at skader, oplevelser, følelser osv. kan sætte sig som spændinger i det bindevæv, der giver kroppen sin form. Teorien bag de langsommere og blidere greb i dybdemassage er, at de gør det lettere for kroppen at slippe spændingerne.

Nogle bruger ordet "dybdemassage" om andre former for massage. Det sker, når de vil understrege, at de arbejder i dybe væv, eller at deres massage har en dybtgående virkning på krop eller sind.