Knoglemassage - dansk metode

En dansk måde, hvorpå behandleren masserer særlige punkter, såkaldte knoglepunkter, for at give klienten et redskab til personlig udvikling og lindre smerter.

Ved knoglemassage efter den danske metode anbringer behandleren en fingerspids let på et af klientens såkaldte knoglepunkter. Hun bevæger den i en lille cirkel én gang for at stimulere nerveenderne. Derefter holder hun den stille, indtil hun føler en puls. Når det sker få sekunder til et minut senere, tager hun fingeren væk og gentager processen. Behandleren mener, at cirkelbevægelsen får nervesystemet til at spænde, fordi det har fået den dårlige vane at overreagere på den slags "farer". Det har blot glemt at spænde af igen bagefter. Når det nu opdager, at cirkelbevægelsen ikke er farlig, og det sker flere gange, slipper nervesystemet af med sin dårlige vane. Behandleren mener også, at klienten lærer kun at spænde, når der er grund til det. Knoglemassage siges at hjælpe hende til at synke ind i en drømmelignende tilstand, hvor de smertefulde oplevelser, følelser osv., der før fik nervesystemet til at overreagere, kommer op til overfladen og forsvinder fra hendes underbevidsthed. Formålet er først og fremmest at gøre klienten mere afslappet, afbalanceret og opmærksom og hjælpe hende til at udvikle sig. Det kan også være at lindre smerter.

Stanley Rosenberg, Danmark (født 1940 i USA), udviklede den danske metode omkring 1980 ved at forfine metoderne i knoglemassage efter den amerikanske metode. Den amerikanske metode bygger på en teori om, at behandleren kan lindre smerter ved at trykke på knoglepunkterne. Teorien bag den danske metode er, at kroppen husker, hvad vi oplever. Desuden bliver nogle mennesker efterhånden anspændte, fordi deres nervesystem overreagerer og er ude af balance.

Danske behandlere bruger både den danske og en amerikansk metode.