Shiatsu

En massageform, hvor behandleren trykker på bestemte punkter på kroppen med fingre og håndflader.

Shiatsu er en traditionel japansk massageform. Det japanske ord shiatsu betyder ”fingretryk”.

I Shiatsu søger behandleren at fjerne blokeringer i kroppens energibaner(meridianer) for at genoprette kroppens sundhedstilstand.

Behandleren trykker typisk på såkaldte energipunkter (akupunkturpunkter, der også sommetider kaldes tsuboer). Behandleren bruger fingre og håndfladen og trykker direkte ned i et punkt eller laver små cirkelbevægelser. Behandleren kan bruge både forsigtige og hårdere tryk. Af og til trykker hun med albuen, knæene eller måske fødderne. Behandleren roterer også ofte klientens led eller strækker klientens muskler.

Nogle shiatsu behandlere giver råd om kost, motion og livsstil. Klienten er som regel fuldt påklædt og ligger på en madras på gulvet, mens hun får shiatsu massage.

Mange behandlere forklarer shiatsu med, at den hjælper en kraft, der kaldes livsenergi (qi), til at strømme frit i kroppen. Nogle mener snarere, at den direkte påvirker muskler, led, nervesystem, blod- og lymfekredsløb osv. Formålet er først og fremmest at forebygge sygdom ved at styrke kroppens evne til at helbrede sig selv.
<br />Livsenergi, meridianer og akupunkturpunkter