Lægen om naturmedicin og kosttilskud til børn

Her kan du læse læge Hanne Madsens overvejelser omkring brugen af naturmedicin og kosttilskud til børn.

Hanne Madsen gennemførte i 2001 en undersøgelse af brugen af alternativ behandling til børn, herunder brugen af naturmedicin og kosttilskud.

Kan man give børn naturmedicin og kosttilskud?

Hanne Madsen er skeptisk over for brugen af naturmedicin og kosttilskud til børn. Hun mener, at dokumentationen for virkning er for mangelfuld.

”Som læge vil jeg ikke anbefale, at man giver sit barn naturmedicin eller kosttilskud. Jeg synes ikke, at der er god nok dokumentation for, at naturmedicin og kosttilskud har nogen virkning.”

Forældrenes behov 

Hanne Madsen mener dog ikke, at det skader børn at få naturmedicin eller kosttilskud.

”Hvis man synes, at man gør noget godt for sit barn ved at give det naturmedicin eller kosttilskud, er der ikke noget i vejen for det. Men det udfylder nok først og fremmest et behov hos forældrene, snarere end hos barnet.”

Vitaminpiller til småt spisende børn 

I stedet for naturmedicin eller kosttilskud foreslår Hanne Madsen, at man giver sit barn en vitaminpille.

”Småt spisende børn kan godt have brug for et tilskud til kosten. Problemet med for eksempel kosttilskud er dog, at de ikke har noget særligt højt et indhold af vitaminer og mineraler. Derfor er det bedre at give barnet en ganske almindelig vitaminpille.”

På grund af det lave indhold af vitaminer og mineraler understreger Hanne Madsen, at et kosttilskud ikke kan erstatte en vitaminpille.

Risiko når børn får naturmedicin og kosttilskud?

Hanne Madsen mener ikke, at det er forbundet med større risiko for børn at få naturmedicin og kosttilskud, end det er for voksne.

"Generelt er der kun en lille risiko for bivirkninger, når man tager naturmedicin eller kosttilskud. Det gælder også, selv om det er et barn og ikke en voksen, det drejer sig om."

Risiko for overdosering

Hanne Madsen advarer dog mod at give børn for store doser af naturmedicin og kosttilskud.

"Det største problem ved at give sit barn naturmedicin eller kosttilskud er risikoen for overdosering. Ligesom for konventionelle lægemidlers vedkommende skal man virkelig passe på med ikke at give barnet for store doser."

Hvorfor får børn naturmedicin og kosttilskud?

Ifølge Hanne Madsen er det en bestemt gruppe af børn, der får naturmedicin eller kosttilskud af deres forældre.

”Det er ofte børn, der har problemer med astma/allergi, ondt i maven eller infektioner, der får naturmedicin eller kosttilskud.”

Som eksempel nævner Hanne Madsen, at mange børn med mellemørebetændelse får kosttilskuddet Bio-Strath, fordi forældrene har hørt, at det er godt for ørerne.

Naturmedicin og kosttilskud som supplement 

Det er Hanne Madsens erfaring, at forældrene ikke giver deres børn naturmedicin eller kosttilskud som erstatning for lægelig behandling, men snarere som et supplement. 

”Inden barnet får naturmedicin eller kosttilskud, har det som regel været en tur forbi lægen. Men hvis forældrene synes, at lægen ikke kan hjælpe, prøver de med naturmedicin eller kosttilskud.”

Naturmedicin og kosttilskud som forebyggelse

Ifølge Hanne Madsen er der som regel ikke tale om decideret sygdomsbehandling, men om forebyggelse, når børn får naturmedicin eller kosttilskud.

”Forældre giver typisk deres barn naturmedicin og kosttilskud for at styrke barnets immunforsvar, for eksempel hvis barnet lider af forkølelse eller andre infektionssygdomme.”

Praktiske råd

Hanne Madsen har en række praktiske råd til forældre, der overvejer at give deres barn naturmedicin eller kosttilskud:

  • Inden man vælger at give sit barn naturmedicin eller kosttilskud, skal barnet undersøges af en læge for at udelukke, at barnets symptomer skyldes sygdom, der kræver lægelig behandling.
  • Hvis barnet ikke synes om behandlingen, skal man holde op igen. 
  • På grund af et lavt indhold af vitaminer og mineraler kan naturmedicin og kosttilskud ikke erstatte en vitaminpille.

Hvis du vil vide mere

Hvad mener du?

Giver du dine børn naturmedicin eller kosttilskud? Hvad er dine erfaringer? 

På ViFABs debatsider kan du give din mening til kende om brugen af naturmedicin og kosttilskud til børn. Du kan også læse, hvad andre synes.

ViFABs debatsider