Afrikansk te mod type-2 diabetes

En særlig afrikansk te kan måske bane vejen til en behandling af type 2-diabetes. En ny undersøgelse viser, at teen gør patienterne bedre til at omsætte glukose.

ViFAB-støttet forskningsprojekt

Et ViFAB-støttet forskningsprojekt er netop afsluttet på Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet. En gruppe type 2-diabetikere skulle i fire måneder drikke den særlige afrikanske Rauvolfia-Citrus te for at se, hvilken indvirkning teen havde på patienternes sygdomsforløb.

Forskerne hentede teens ingredienser i Nigerias vilde natur. I Nigeria bliver teen brugt i folkemedicinen, og forskerne fremstillede teen præcis som de lokale behandlere ved at lave et afkog af Rauvolfia vomitoria-blade og Citrus aurantium-frugter.

Bedre til at optage glukose

Undersøgelsen viser, at fire ud af syv af patienterne, der drak teen og samtidig overholdt deres diæt, fik reduceret deres langtidsblodsukker til samme niveau, som hos raske personer. Til sammenligning var der ingen tilsvarende ændring at spore hos kontrolgruppen, der fik placebo-te og overholdt deres diæt.

”Det betyder, at type 2-diabetespatienter med højere langtidsblodsukker kan forbedre omsætning af sukkerstoffer og stabilisere deres blodsukker ved at tage teen,” konkluderer Joan Campbell-Tofte.

Undersøgelsen viser, at hos de patienter, der drak teen, blev mængden af flerumættede fedtsyrer øget i skeletmuskulaturen, hvilket ellers typisk er en effekt af motion. Det kunne tyde på, at cellemembranerne er nemmere at trænge igennem, og at cellerne derfor bliver bedre til at optage glukose fra blodet.

Lille testgruppe, men tydelig effekt

Da det var første gang et klinisk forsøg med Rauvolfia-Citrus te blev udført, deltog kun 23 personer i undersøgelsen.  Ud af de 23 drak tolv personer den afrikanske te og elleve en placebo-te. De personer i begge grupper, der allerede havde en stabil optagelse af glukose i kroppen, blev der set bort fra i de primære resultater. Det efterlod syv i begge grupper. Men til trods for det lille antal testpersoner, mener forskerne, at resultaterne viser en tydelig effekt.

”Jeg er meget overrasket over, at man kan se noget så klart på baggrund af så få mennesker,” siger Joan Campbell-Tofte.

Før teen blev testet på mennesker, var den blevet afprøvet på mus med meget positive resultater. Men Joan Campbell-Tofte forklarer, at mennesker er genetisk forskellige i modsætning til forsøgsmusene, og hun havde derfor forventet mindre entydige resultater.

Første skridt mod en kur

Forskerne bag undersøgelsen vurderer, at deres resultater kan blive meget vigtige for diabetes 2-patienters helbred.

”På grund af de gode resultater, er Rauvolfia-Citrus te en overordentlig interessant kilde til udvikling af nye og innovative lægemidler til type 2-diabetes,” siger Joan Campbell-Tofte.

Læs mere om projektet:

Te af planteekstrakt til behandling af diabetes

Fakta:
 
  • Langtidsblodsukkeret er en persons gennemsnitlige blodsukkerniveau over en længere periode.
  • Kulhydrater er det næringsstof, som får blodsukkeret til at stige.
  • Kulhydrater bliver nedbrudt i tarmsystemet til glukose, som bliver optaget i blodet.
  • Insulin styrer omsætningen af kulhydrat og sørger for, at glukosen kan komme ind i cellerne, så der dannes energi.
  • Type 2-diabetes blev tidligere kaldt ”gammelmands-sukkersyge”, men rammer alle aldersgrupper.
Kilde: Diabetesforeningen

 

Om teen:
 
Joan Campbell-Tofte, som har stået bag undersøgelsen, oplyser, at teen ikke er i handelen, men at hun arbejder på at finde støtte til en større undersøgelse, som skal teste teen yderligere.