Stevia og diabetes

Stevia-planten

Stevia-planten, som gror frit i Sydamerika, har fanget danske forskeres interesse. Planten, der er cirka 450 gange så sød som sukker, indeholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Blandt andet de egenskaber gør planten interessant som sødemiddel og muligvis også til behandling af diabetes.

Sukkerplanten stevia

Sød smag uden kalorier

Lektor, PhD på Århus universitetshospital, Per Bendix Jeppesen har forsket i stevia-planten både som sødemiddel og til behandling af diabetes. Ifølge Per Bendix Jeppesen er der flere positive forhold ved sødestoffet fra stevia-planten – et forhold er smagen.

”Mine undersøgelser viser, at mange synes, at stevia-sødestoffet smager bedre end både sukker og kunstige sødestoffer. Mange mennesker er utrygge ved kunstige sødestoffer, fordi forskningen er uklar med hensyn til, hvilke fysiologisk bivirkninger de kunstige sødestoffer har. Med stevia får folk et trygt alternativ”, uddyber Per Bendix Jeppesen.

Sødestoffer udvundet fra stevia-planten har haft stor succes i Japan, hvor sødestoffer afledt fra planten har været på markedet siden 1970’erne.

”Japan er klart det førende land med hensyn til at benytte stevia som sødestof. Tal fra 2009 viste, at hele 41 % af al sødestofstilsætning, der anvendes i Japan, er fra stevia. Det er interessant, at Japan samtidig har en af verdens laveste forekomster af fedme. Om det hænger sammen med den øgede brug af stevia, det ved vi selvfølgelig ikke”, siger Per Bendix Jeppesen.

Stevia som muligt diabetesmiddel?

Forskere fra diabeteslaboratoriet på Aarhus Universitetshospital med Per Bendix Jeppesen i spidsen har også undersøgt, om udtræk fra stevia har effekt på type 2 diabetes. De viste i 2004, at stoffet steviosid stimulerer dannelsen af insulin og nedsætter blodsukkeret og blodtrykket. 

Deres undersøgelser viser, at midlet i dyreforsøg kan reducere blodsukkeret med 20 % og mindske blodtrykket med 12 %, samtidig med at det har en gavnlig effekt på blodfedtet.

Som diabetesmiddel er stevias sødme dog en udfordring, for der skal indtages langt større doser af planten, hvis den skal bruges i behandlingen af diabetes II, end hvis den bruges som sødestof. Da stevia er op til 450 gange så sød som sukker, kan patienten ikke spise de mængder af planten, som er nødvendig, hvis planten skal bruges til behandling af diabetes.

En anden udfordring er, at det er isosteviol, der ser ud til at virke i diabetesbehandlingen. Isosteviol er et stof, der dannes i kroppen, når man indtager stevia eller steviosid, som er sødestoffet i stevia. Hvor god kroppen er til at optage og omdanne stevia eller steviosid til isosteviol er meget forskellig fra person til person.

Forskere afprøver præparat

Forskerne ved Aarhus Universitetshospital har imidlertid fundet ud af at løse udfordringerne. I deres laboratorium har de fundet ud af at omdanne steviosid til isosteviol og koncentrere det i en pille.

Isosteviol, der er grundstrukturen i stevia, er helt smagsløst. Patienterne kan dermed få en pille med isosteviol, altså den del, som forskerne tror, har potentiale i diabetesbehandlingen.

Per Bendix Jeppensen er sammen med forskergruppen i gang med at teste isosteviol på mennesker. Forskningsprojektet er endnu ikke afsluttet, så resultaterne kendes ikke.

Bemærk også, at isosteviol ikke er godkendt til behandling af diabetes endnu.